Issue adding a new material to the Toolpath Preview

This forum is for general discussion about Aspire
Post Reply
User avatar
ChrisInEstes
Vectric Wizard
Posts: 842
Joined: Fri Jul 17, 2009 8:00 pm
Model of CNC Machine: Vytek 4' X 8' - Perske Spindle - Mach3
Location: Estes Park, Colorado, USA

Issue adding a new material to the Toolpath Preview

Post by ChrisInEstes »

Aspire V 10.515. Windows 10 Pro 64, updated.

I've added a .jpg of a type of wood to my Bitmap Textures. I've done it dozens of times before, but can't get it to work today. I can actually get it into the folder, and it does show in the list of materials in the Toolpath setup window, but it will not change to it.

It's probably me.... What am I doing wrong?

Chris
Aspire 9.5 - FlexiEXPERT 11 - Vytek Rebel 4' x 8' - 5HP Perske Spindle

User avatar
mtylerfl
Vectric Archimage
Posts: 5556
Joined: Thu Jan 29, 2009 3:54 am
Model of CNC Machine: -CarveWright CNC -ShopBot Buddy PRSAlpha
Location: Brunswick, GA
Contact:

Re: Issue adding a new material to the Toolpath Preview

Post by mtylerfl »

Hi Chris,

In the past, sometimes it was important to make the suffix of a jpeg file to read as all lower-case (.jpg)

If the suffix was .JPG it wouldn’t be recognized.

This issue was taken care of awhile back, I believe, so that might not be the problem.

(Also, make sure there are no special characters in the file name.)

If you still can’t get it to work, you may want to go ahead and post the jpg here so we can try it and/or troubleshoot.
Last edited by mtylerfl on Tue Oct 12, 2021 7:42 pm, edited 1 time in total.
Michael Tyler

carvebuddy.com

facebook.com/carvebuddy

-CarveWright CNC
-ShopBot Buddy PRSAlpha CNC

User avatar
ChrisInEstes
Vectric Wizard
Posts: 842
Joined: Fri Jul 17, 2009 8:00 pm
Model of CNC Machine: Vytek 4' X 8' - Perske Spindle - Mach3
Location: Estes Park, Colorado, USA

Re: Issue adding a new material to the Toolpath Preview

Post by ChrisInEstes »

Thanks Michael...

I resampled the image to a lower file size, and it worked. So It was me... me not knowing (or remembering) there is a file size limit for materials. It was at 7.5-ish MB, and I resized it to just under 2, which seems to be the reason it worked.

Chris
Aspire 9.5 - FlexiEXPERT 11 - Vytek Rebel 4' x 8' - 5HP Perske Spindle

User avatar
mtylerfl
Vectric Archimage
Posts: 5556
Joined: Thu Jan 29, 2009 3:54 am
Model of CNC Machine: -CarveWright CNC -ShopBot Buddy PRSAlpha
Location: Brunswick, GA
Contact:

Re: Issue adding a new material to the Toolpath Preview

Post by mtylerfl »

Glad you got it working. I did think about asking whether the file size was particularly large, but neglected to mention it.
Michael Tyler

carvebuddy.com

facebook.com/carvebuddy

-CarveWright CNC
-ShopBot Buddy PRSAlpha CNC

User avatar
adze_cnc
Vectric Apprentice
Posts: 2012
Joined: Sat Jul 27, 2013 10:08 pm
Model of CNC Machine: AXYZ 4008
Location: Vancouver, BC, Canada

Re: Issue adding a new material to the Toolpath Preview

Post by adze_cnc »

File size might not be a problem. I just made a 13mb image file and VCarve 9.519 had no problem using it.

User avatar
mtylerfl
Vectric Archimage
Posts: 5556
Joined: Thu Jan 29, 2009 3:54 am
Model of CNC Machine: -CarveWright CNC -ShopBot Buddy PRSAlpha
Location: Brunswick, GA
Contact:

Re: Issue adding a new material to the Toolpath Preview

Post by mtylerfl »

adze_cnc wrote:
Tue Oct 12, 2021 8:15 pm
File size might not be a problem. I just made a 13mb image file and VCarve 9.519 had no problem using it.
Hmmm. The plot thickens… :D

Maybe related to “the current” available RAM on a particular system? Maybe a file size limit imposed in more recent versions? I do not know.

I’ve never heard of, nor seen discussed, that there is any particular file size limit, but did think of that as a possibility for the issue Chris was having. (Again, I failed to mention that possibility earlier.)
Michael Tyler

carvebuddy.com

facebook.com/carvebuddy

-CarveWright CNC
-ShopBot Buddy PRSAlpha CNC

User avatar
ChrisInEstes
Vectric Wizard
Posts: 842
Joined: Fri Jul 17, 2009 8:00 pm
Model of CNC Machine: Vytek 4' X 8' - Perske Spindle - Mach3
Location: Estes Park, Colorado, USA

Re: Issue adding a new material to the Toolpath Preview

Post by ChrisInEstes »

Here's what (I think) I know. It was saved as a .jpg, not .JPG. File size was around 7.5 MB. I quartered it, and it worked. I have 16 GB of RAM on the system (windows 10 Pro 64 bit), and only Aspire was open.. Not even a web browser. I closed and restarted Aspire, and I even rebooted the computer.

Whatever was wrong, it's all good now, though. Must have been gremlins! :D
Aspire 9.5 - FlexiEXPERT 11 - Vytek Rebel 4' x 8' - 5HP Perske Spindle

User avatar
mtylerfl
Vectric Archimage
Posts: 5556
Joined: Thu Jan 29, 2009 3:54 am
Model of CNC Machine: -CarveWright CNC -ShopBot Buddy PRSAlpha
Location: Brunswick, GA
Contact:

Re: Issue adding a new material to the Toolpath Preview

Post by mtylerfl »

Yup - Colorado Gremlins! :shock:
Michael Tyler

carvebuddy.com

facebook.com/carvebuddy

-CarveWright CNC
-ShopBot Buddy PRSAlpha CNC

User avatar
Adrian
Vectric Archimage
Posts: 12424
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48
Location: Surrey, UK

Re: Issue adding a new material to the Toolpath Preview

Post by Adrian »

My guess would be that there is a limit on the resolution of the image. Reducing the size, depending on the method used, often reduces the overall resolution at the same time.

The recommended resolution is only 1000 pixels square.

User avatar
adze_cnc
Vectric Apprentice
Posts: 2012
Joined: Sat Jul 27, 2013 10:08 pm
Model of CNC Machine: AXYZ 4008
Location: Vancouver, BC, Canada

Re: Issue adding a new material to the Toolpath Preview

Post by adze_cnc »

Latest test material image:
  • uncompressed PNG to ensure the biggest file size possible
  • 4252 x 2835
  • 36 megabytes
Still VCarve 9.519 laughs at it and displays the toolpath previews just fine.

User avatar
ChrisInEstes
Vectric Wizard
Posts: 842
Joined: Fri Jul 17, 2009 8:00 pm
Model of CNC Machine: Vytek 4' X 8' - Perske Spindle - Mach3
Location: Estes Park, Colorado, USA

Re: Issue adding a new material to the Toolpath Preview

Post by ChrisInEstes »

adze_cnc wrote:
Thu Oct 14, 2021 9:45 pm
Latest test material image:
  • uncompressed PNG to ensure the biggest file size possible
  • 4252 x 2835
  • 36 megabytes
Still VCarve 9.519 laughs at it and displays the toolpath previews just fine.
That's a lot more than my 7.5MB that wasn't working :D
Aspire 9.5 - FlexiEXPERT 11 - Vytek Rebel 4' x 8' - 5HP Perske Spindle

Post Reply