What Do I Need For My 5hp 230V Spindle?

Post Reply
dan_barber
Posts: 14
Joined: Wed May 13, 2009 4:06 pm

What Do I Need For My 5hp 230V Spindle?

Post by dan_barber »

I used to power it with 230V 3 phase, but I am running out of a residential garage now, so the static controller will not work. I assume I will need another controller.

I am not sure about 230v single and 3 phase, although from what I have read the 230v available in a residence will be single phase.

Will this unit work? http://shop.actechdrives.com/AC-Tech-Le ... n02txb.htm

potzmannwoodshop
Vectric Apprentice
Posts: 84
Joined: Wed Feb 15, 2017 2:03 pm
Model of CNC Machine: 2 SCM Routech Record 120s(1999, 2001)

Re: What Do I Need For My 5hp 230V Spindle?

Post by potzmannwoodshop »

YOu need a 5hp Variable Frequency drive. I suggest leaving this job to a pro. Hiring an electrician will pay for itself by making sure you are set up correctly.

User avatar
IslaWW
Vectric Wizard
Posts: 1291
Joined: Wed Nov 21, 2007 11:42 pm
Model of CNC Machine: The Ultimate Woodworking Machine
Location: Marquette, MI, USA

Re: What Do I Need For My 5hp 230V Spindle?

Post by IslaWW »

Dan...
I would qualify this a bit more. You either need a 5 HP single phase rated VFD or a 10 HP 3 phase unit.

Plus 1 to the hire a qualified tradesman
Gary Campbell
CNC Technology & Training
The Ultimate Woodworking Machine
GCnC411 (at) gmail.com

dan_barber
Posts: 14
Joined: Wed May 13, 2009 4:06 pm

Re: What Do I Need For My 5hp 230V Spindle?

Post by dan_barber »

5 HP single phase rated VFD output is equal to a 10 HP 3 phase unit?

ger21
Vectric Wizard
Posts: 1542
Joined: Sun Sep 16, 2007 2:59 pm
Model of CNC Machine: Custom DIY
Location: Shelby Township, MI, USA
Contact:

Re: What Do I Need For My 5hp 230V Spindle?

Post by ger21 »

When you run a bigger 3 phase VFD in single phase, you need to derate it 50%
Gerry - http://www.thecncwoodworker.com

garylmast
Vectric Wizard
Posts: 1046
Joined: Fri Oct 23, 2009 4:03 pm
Location: Sandy, Utah

Re: What Do I Need For My 5hp 230V Spindle?

Post by garylmast »

Before you go to a lot of expense in hiring a electrician or other conversion, you may consider a 3-phase to single phase converter. Although I purchased one going the other way (single to three-phase), they are fairly cheap, usually under $200. Do a Google search and you should find something. The 5-hp spindle don't require a lot of ampage, so consider that before you buy. Gary

ger21
Vectric Wizard
Posts: 1542
Joined: Sun Sep 16, 2007 2:59 pm
Model of CNC Machine: Custom DIY
Location: Shelby Township, MI, USA
Contact:

Re: What Do I Need For My 5hp 230V Spindle?

Post by ger21 »

Gerry - http://www.thecncwoodworker.com

AlbertaClipper
Vectric Apprentice
Posts: 90
Joined: Wed Dec 28, 2011 2:47 am
Model of CNC Machine: Home Built
Location: Lloydminster, Alberta, Canada

Re: What Do I Need For My 5hp 230V Spindle?

Post by AlbertaClipper »

You need to send it to me and I'll send you my Colt :wink:

Post Reply