join vectors

This forum is for users to post tips and tricks they have found useful while working with VCarve Pro
JoeM
Vectric Craftsman
Posts: 286
Joined: Fri May 29, 2015 1:51 am
Model of CNC Machine: Shop-Made Router
Location: Arizona

Re: join vectors

Post by JoeM »

I got the update to install so I could look at your file, but there are only two vectors and one is a closed square. I tried highlighting only the open ones and moving them all around, but still I only see one open vertical vector sitting on top of a square. I don't see two vectors you can join. Sorry, maybe someone else can see it.
Clipboard01.jpg

User avatar
Adrian
Vectric Archimage
Posts: 10124
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48
Location: Surrey, UK

Re: join vectors

Post by Adrian »

Glad it's not just me then.

bluridg, we need more information on what it is you're trying to actually do. If this is an example to show the Join command not working then all I can say is that the Join command is working fine. There is no way to join vectors like that with the Join command as you're trying to join an open vector to a closed vector.

bluridg
Vectric Craftsman
Posts: 177
Joined: Wed Oct 27, 2010 11:35 pm

Re: join vectors

Post by bluridg »

I left the cntr vertical line long to prove they were touching. I then clipped the line outside the box with the rejoin box checked. they still show two different vectors. when I hit join, shows open vectors. have increased tolerance to ridiculous levels. the join window never lights. am working at a friends unit. he has aspire. I have vcve but am getting the same results. this is just an example of a situation. was originally creating a complicated design and wanted to connect vectors to allow a simpler toolpath. sometime the join won't work and the join icons do work. obviously I don't understand something very basic about joining vectors

User avatar
Adrian
Vectric Archimage
Posts: 10124
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48
Location: Surrey, UK

Re: join vectors

Post by Adrian »

The join command is never going to work for that example. It joins open vectors to open vectors. You're trying to join an open vector to a closed vector.

User avatar
FixitMike
Vectric Wizard
Posts: 1585
Joined: Sun Apr 17, 2011 5:21 am
Model of CNC Machine: Shark Pro Plus (extensively modified)
Location: Renton, WA USA

Re: join vectors

Post by FixitMike »

Even if you cut the square at some point so you had two open vectors, you could not join them. The join command joins the ends of vectors together. In order to join, you have to have two ends near each other. You can't join vectors at a T or where they cross.

A vector always consists of a single continuous line. You can have corners, but no splits.
Good judgement comes from experience.
Experience comes from bad judgement.

User avatar
Ms Wolffie
Vectric Wizard
Posts: 2689
Joined: Sat Mar 31, 2012 10:41 pm
Model of CNC Machine: Blue Elephant 1325, Shark HD Pro
Location: Tully Heads, Wet Tropics, Queensland, Australia

Re: join vectors

Post by Ms Wolffie »

JoeM wrote:I can't open that one either - it tells me it was made with a newer version. I'm using 8.020 and when I try to install 8.024 I get an error message at the end telling me it can't delete the old version.
Joe,
when you get that message, open Aspire or VCarve, then click open an existing file.
That works.
I have the same problem with files made on one of my computers and then it will not open on the other, even though they were updated on the same day. :x
Cheers
Wolffie

Whatshammacallit
Cut3D, VCarvePro 6.5, Aspire4, PhotoVCarve, Corel Graphics Suite X6

bluridg
Vectric Craftsman
Posts: 177
Joined: Wed Oct 27, 2010 11:35 pm

Re: join vectors

Post by bluridg »

mike, thank you. never understood that before. ted

User avatar
Ms Wolffie
Vectric Wizard
Posts: 2689
Joined: Sat Mar 31, 2012 10:41 pm
Model of CNC Machine: Blue Elephant 1325, Shark HD Pro
Location: Tully Heads, Wet Tropics, Queensland, Australia

Re: join vectors

Post by Ms Wolffie »

I had no problem opening the last one and it machined perfectly.
I am perplexed though as to where all those squares are coming from, they are not on the 2D preview page.
What is it that works wrongly?
trial-2.png
Cheers
Wolffie

Whatshammacallit
Cut3D, VCarvePro 6.5, Aspire4, PhotoVCarve, Corel Graphics Suite X6

User avatar
Adrian
Vectric Archimage
Posts: 10124
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48
Location: Surrey, UK

Re: join vectors

Post by Adrian »

It's not a machining problem. The OP posted the file as an example of a problem is was having with the join vectors tool. It's not a problem though as a closed vector can't be joined to an open one using that tool.

The multiple squares appear because the calculated toolpath in that file was made using vectors that no longer exist in the file.

User avatar
Ms Wolffie
Vectric Wizard
Posts: 2689
Joined: Sat Mar 31, 2012 10:41 pm
Model of CNC Machine: Blue Elephant 1325, Shark HD Pro
Location: Tully Heads, Wet Tropics, Queensland, Australia

Re: join vectors

Post by Ms Wolffie »

Yes Adrian, I realise that, however, maybe the OP does not realise that toolpaths remains even when he deletes the vectors?
Cheers
Wolffie

Whatshammacallit
Cut3D, VCarvePro 6.5, Aspire4, PhotoVCarve, Corel Graphics Suite X6

User avatar
Adrian
Vectric Archimage
Posts: 10124
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48
Location: Surrey, UK

Re: join vectors

Post by Adrian »

He hasn't mentioned anything to do with toolpaths in any of his posts that I can see. The questions were all about why the join tool wouldn't work for him.

User avatar
Ms Wolffie
Vectric Wizard
Posts: 2689
Joined: Sat Mar 31, 2012 10:41 pm
Model of CNC Machine: Blue Elephant 1325, Shark HD Pro
Location: Tully Heads, Wet Tropics, Queensland, Australia

Re: join vectors

Post by Ms Wolffie »

OK (shrugs shoulders)
Cheers
Wolffie

Whatshammacallit
Cut3D, VCarvePro 6.5, Aspire4, PhotoVCarve, Corel Graphics Suite X6

Post Reply