Layers shortcut key.

This forum is for users to post tips and tricks they have found useful while working with VCarve Pro
Post Reply
dyn0bill
Posts: 47
Joined: Sun Feb 21, 2021 8:10 am
Model of CNC Machine: EZ Route 4x8/WinCNC
Location: Williamstown, WV

Layers shortcut key.

Post by dyn0bill »

Hello,

I like and use layers and I was looking for a quick way to turn all the layers either on of off. Some kind of key sequence maybe?

Thanks

Willy

User avatar
adze_cnc
Vectric Apprentice
Posts: 2841
Joined: Sat Jul 27, 2013 10:08 pm
Model of CNC Machine: AXYZ 4008
Location: Vancouver, BC, Canada

Re: Layers shortcut key.

Post by adze_cnc »

Short answer: no

Slightly longer answer: all about layers https://docs.vectric.com/docs/V10.5/VCa ... index.html and all about keyboard shortcuts https://docs.vectric.com/docs/V10.5/VCa ... index.html

User avatar
scotttarnor
Vectric Wizard
Posts: 750
Joined: Fri Aug 30, 2019 11:40 pm
Model of CNC Machine: Piranha XL , Shark HD520
Location: La Crosse WI

Re: Layers shortcut key.

Post by scotttarnor »

Maybe control L then select the top light bulb to toggle.
Attachments
6A384655-1AC3-4244-B6B7-DB2AC30AAC5B.png
Scott T

@scottscnc

User avatar
Adrian
Vectric Archimage
Posts: 13160
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48
Location: Surrey, UK

Re: Layers shortcut key.

Post by Adrian »

I use layers a lot as well. I used to have the layers tab detached and floating but, now I've gone from a three monitor setup to a single ultrawide monitor, I've settled on having it docked with the Toolpath tab. That way I can have the Drawing and Layers tab (the two I use 99%) of the time open at all times. That speeds things up a fair bit for me.

I use a lot of gadgets and AutoIt macros also but that's another level again.

User avatar
sharkcutup
Vectric Wizard
Posts: 1730
Joined: Sat Mar 26, 2016 3:48 pm
Model of CNC Machine: Shark HD3 Pro Extended Bed with Spindle
Contact:

Re: Layers shortcut key.

Post by sharkcutup »

The only one I am aware of is:

In the Layer tab (lower left) there is a bulb which turns all layers on/off.

See attached:
Screenshot 2021-07-20 192405.png
as mentioned in an earlier post -- Ctrl-L

Sharkcutup
hoganscnccrafts.com
V-Carve Help is Available!!!
PM me or Visit my website!
V-Carve Pro 11.016

User avatar
Tex_Lawrence
Vectric Wizard
Posts: 548
Joined: Fri Mar 25, 2016 11:30 am
Model of CNC Machine: Shapeoko3XXL; JTech7W; V-CarvePro 11.016
Location: Dayton, Texas (Don't Mess With My Texas!)

Re: Layers shortcut key.

Post by Tex_Lawrence »

Adrian wrote:
Tue Jul 20, 2021 9:24 am
I use a lot of gadgets and AutoIt macros ....
Thanks again, Adrian, for another one of your zingers. I don't mind following your lead at all! :D
Crooked Wood Products - Custom Wood
Truth lies dormant in our future history ― Tex LXX

User avatar
gkas
Vectric Wizard
Posts: 1386
Joined: Sun Jan 01, 2017 3:39 am
Model of CNC Machine: Aspire, Axiom AR8 Pro+, Axiom 4.2W Laser
Location: Southern California

Re: Layers shortcut key.

Post by gkas »

sharkcutup wrote:
Wed Jul 21, 2021 1:25 am
In the Layer tab (lower left) there is a bulb which turns all layers on/off.
oooohhhh..... I never noticed that. Cool. 8)

User avatar
sharkcutup
Vectric Wizard
Posts: 1730
Joined: Sat Mar 26, 2016 3:48 pm
Model of CNC Machine: Shark HD3 Pro Extended Bed with Spindle
Contact:

Re: Layers shortcut key.

Post by sharkcutup »

oooohhhh..... I never noticed that. Cool. 8)
Another interesting note I had failed to mention is that the Layers can be reorganized on the Layer tab by highlighting the layer you want moved then selecting either the move up arrow or move down arrow in the upper right of the Layer tab.

Sharkcutup
hoganscnccrafts.com
V-Carve Help is Available!!!
PM me or Visit my website!
V-Carve Pro 11.016

User avatar
Adrian
Vectric Archimage
Posts: 13160
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48
Location: Surrey, UK

Re: Layers shortcut key.

Post by Adrian »

There's a range of new delete options that have been added to the right click context menu for the Layers tab and Layers dropdown in version 11. I find them incredibly useful.

You can now delete the selected layer (as before), all visible layers, all invisible layers or all empty layers. The last one is great for tidying up large jobs after you've finished with the bulk of the editing.

Muddlin Max
Posts: 1
Joined: Fri Sep 02, 2022 4:05 pm
Model of CNC Machine: Journeyman X 50

Re: Layers

Post by Muddlin Max »

After spending countless hours and enduring endless frustrations with layers I finally contacted support. I got a quick answer and a helpful video. I had thought clicking on the lightbulb activated a layer but learned that it only displayed it! Problems solved.
The moral of the story is that don’t hesitate to contact support. They are quick and very good! I let my ego cost me way too much time. Contact them early on

Post Reply