Cutting a flute or grove in the sidee of project

This section is for useful tips and tricks for Aspire
Post Reply
disneyfan1974
Posts: 2
Joined: Mon Jun 17, 2019 4:04 pm
Model of CNC Machine: Black Diamond Shark

Cutting a flute or grove in the sidee of project

Post by disneyfan1974 »

I am using Aspire 9.5 with an upgraded Black Diamond Shark CNC. Is there anyway to cut a flute or grove in the side of a project with a side cutting bit? I do it now with my table router but it is a pain to set up and get an accurate cut. Any advice would be appreciated.

User avatar
Adrian
Vectric Archimage
Posts: 10559
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48
Location: Surrey, UK

Re: Cutting a flute or grove in the sidee of project

Post by Adrian »

You can certainly do it but you have to use leads in the toolpath or create the vectors to lead in and out. You won't be able to preview it as Vectric software doesn't support undercuts.

disneyfan1974
Posts: 2
Joined: Mon Jun 17, 2019 4:04 pm
Model of CNC Machine: Black Diamond Shark

Re: Cutting a flute or grove in the sidee of project

Post by disneyfan1974 »

Thanks, I will give it a try. I hadn't thought of it that way.

Tailmaker
Vectric Wizard
Posts: 306
Joined: Sun Jun 16, 2013 4:40 am
Model of CNC Machine: Home Built 4-axis Router
Location: Fort Collins, CO

Re: Cutting a flute or grove in the sidee of project

Post by Tailmaker »

This kind of a groove....tool path with VcarvePro and, as mentioned using lead-in and lead-out and leaving a little wood at the 4 corners as to not have the lid flying when finished.
https://youtu.be/hYZq2TecYB4
Using a thin kerf circular saw blade mounted on a 1/2" arbor.

Post Reply