Just Because You Can. . . . .

This forum is for general discussion about Aspire
User avatar
TReischl
Vectric Wizard
Posts: 4083
Joined: Thu Jan 18, 2007 6:04 pm
Model of CNC Machine: 8020 Build 48X36X10 RP 2010 Screenset
Location: Leland NC

Just Because You Can. . . . .

Post by TReischl »

Doesn't mean you should.

I am doing my old guy gripe/whine/snivel/complain thing.

I like looking at what other folks make. What I do not enjoy is when I click the pic and it takes quite a while for the picture to load. No, I do not have a slow computer and/or internet connection.

In the interest of full disclosure I have done the same thing. I can set my phone to the highest resolution so why not! In my case that is 5312X2988. A 16mb picture. My lowest setting is 3264X1836. 6mb picture. Those are great for printing pictures.

I have a high resolution monitor. The best it can do is 2560 X 1440. In other words it cannot display all that high resolution. Neither can my phone.

I have my phone configured so that it automatically stores pics to OneDrive. Of course Microsoft loves those big whopping 16mb pics, they gobble up storage space and eventually they figure they will be able to sell me more storage space.

It takes a little bit of time but I pass my pics through the picture software and resample it so that it makes more sense. Then I post the pic so it uploads and downloads faster.

So, I guess what I am saying is that if you are not printing pictures and just posting them on the internet it makes sense to set a lower resolution cause no one is going to see all that high resolution anyhow.

Rant complete. . . maybe. LOL.
"If you see a good fight, get in it." Dr. Vernon Jones

Tailmaker
Vectric Wizard
Posts: 443
Joined: Sun Jun 16, 2013 4:40 am
Model of CNC Machine: Home Built 4-axis Router
Location: Fort Collins, CO

Re: Just Because You Can. . . . .

Post by Tailmaker »

I agree. I usually resize to 1024 pixel width, which is ample for forum posts.
For phone pics I sometimes just email the pics to myself which allows me to choose the resolution.
Puzzle, Finger Joint, Maze and Guilloche freeware at https://fabrikisto.com/tailmaker-software/

rdean33422
Vectric Craftsman
Posts: 129
Joined: Wed Mar 30, 2011 5:55 pm
Model of CNC Machine: RF31, 4X8 Router both CNC

Re: Just Because You Can. . . . .

Post by rdean33422 »

Exactly what I see also and thanks for pointing it out.
I always resize to 1040 X 768

Ray

ger21
Vectric Wizard
Posts: 1592
Joined: Sun Sep 16, 2007 2:59 pm
Model of CNC Machine: Custom DIY
Location: Lake St Clair, MI, USA
Contact:

Re: Just Because You Can. . . . .

Post by ger21 »

I have the opposite complaint. Too many people post pictures that are much too small. I rarely see any that are too large.
What I do not enjoy is when I click the pic and it takes quite a while for the picture to load. No, I do not have a slow computer and/or internet connection.
Maybe you do have a slow internet connection. Try speedtest.net, and share your results.
Or, maybe it's the server where the images are hosted. I rarely see pics that take any time to load these days.
Gerry - http://www.thecncwoodworker.com

User avatar
Rcnewcomb
Vectric Wizard
Posts: 4700
Joined: Fri Nov 04, 2005 5:54 am
Model of CNC Machine: 24x36 GCnC/WinCNC with ATC
Location: San Jose, California, USA
Contact:

Re: Just Because You Can. . . . .

Post by Rcnewcomb »

Try speedtest.net, and share your results.
Attachments
Screen Shot 2020-07-11 at 5.02.38 AM.png
- Randall Newcomb
10 fingers in, 10 fingers out
another good day in the shop

ctbjdm
Vectric Apprentice
Posts: 55
Joined: Sat May 13, 2017 11:45 pm
Model of CNC Machine: TBD

Re: Just Because You Can. . . . .

Post by ctbjdm »

I'll respectfully go the other way - I appreciate larger images as I can zoom much further in and get more details!

User avatar
mtylerfl
Vectric Archimage
Posts: 5493
Joined: Thu Jan 29, 2009 3:54 am
Model of CNC Machine: -CarveWright CNC -ShopBot Buddy PRSAlpha
Location: Brunswick, GA
Contact:

Re: Just Because You Can. . . . .

Post by mtylerfl »

Rcnewcomb wrote:
Sat Jul 11, 2020 1:03 pm
Try speedtest.net, and share your results.
Hi Randall,

What internet service are you using? I’m lovin’ those speeds you posted from your Speedtest!
Michael Tyler

carvebuddy.com

facebook.com/carvebuddy

-CarveWright CNC
-ShopBot Buddy PRSAlpha CNC

User avatar
Adrian
Vectric Archimage
Posts: 11954
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48
Location: Surrey, UK

Re: Just Because You Can. . . . .

Post by Adrian »

It all depends on the purpose of the picture IMO.

Take this example - viewtopic.php?p=256119#p256119 - the picture is over 3000px and takes a little while to load but if you open it via a right click (as I always do) it appears as the full size so you can zoom right into to see the quality (or lack of) that the OP is talking about.

User avatar
highpockets
Vectric Wizard
Posts: 3576
Joined: Tue Jan 06, 2015 4:04 pm
Model of CNC Machine: PDJ Pilot Pro

Re: Just Because You Can. . . . .

Post by highpockets »

If you're posting a picture it's either to show off your great work or asking for help. Postage size pictures don't help. The bigger the better. IMHO
Attachments
Image 901.png
John
Maker of Chips

User avatar
scottp55
Vectric Wizard
Posts: 4373
Joined: Thu May 09, 2013 11:30 am
Model of CNC Machine: ShopbotDesktop 5.5"Z/spindle/VCP10.5**
Location: Kennebunkport, Maine, US

Re: Just Because You Can. . . . .

Post by scottp55 »

OR lack of speedtest :)
2020-07-11 08 LACK OF SPEED TEST.jpg
Just had telephone/internet repairman out for repairs....
and got an explanation that I'm at the very end of a 4.5 mile/35yr old cable.
And seeing as no more houses can be built because I'm surrounded by conservation land,
and only 7 houses within half a mile(all with cable tv connected)....I'll probably NEVER be high speed.

I STILL prefer the larger pics to examine detail(or lack thereof).
scott
"Flatness is King!"
B. Watson

scott

BillK
Vectric Wizard
Posts: 578
Joined: Wed Mar 27, 2013 4:16 pm
Model of CNC Machine: CNC Shark Pro Plus
Contact:

Re: Just Because You Can. . . . .

Post by BillK »

Scott, you must still have a dial up modem with that Win 95 computer.
8664CAEE-5EBA-45CF-AD23-83663C8EEF6A.jpeg
Ted, guilty of taking the easy way out when I do one picture. I try to always reduce when I have multiple pics. I should always reduce so you won’t find that 1/4 sq inch where I didn’t sand, or that one piece of fuzz.
BillK
https://www.facebook.com/CarvingsByKurtz

User avatar
scottp55
Vectric Wizard
Posts: 4373
Joined: Thu May 09, 2013 11:30 am
Model of CNC Machine: ShopbotDesktop 5.5"Z/spindle/VCP10.5**
Location: Kennebunkport, Maine, US

Re: Just Because You Can. . . . .

Post by scottp55 »

:D
No Bill:)
6 month old Win10 computer tower and 1 yr old DSL modem directly cabled....
Just 35 yr old wire....and phone wire Ends at my pole.
If they had wired me 1/2 mile away from a bigger road....they just rewired that road...I'd be a lot better!

I could go cable company and be high speed, but they wanted $1,300 to do a STUDY for connecting me for
an estimate! Don't watch TV...so it would only be for the faster internet.....$1,300 is more than half my property tax...and a LOT of food and bits! :)
scott
"Flatness is King!"
B. Watson

scott

User avatar
Bob Jr
Vectric Wizard
Posts: 407
Joined: Thu Aug 13, 2009 2:13 am
Model of CNC Machine: Axiom, Shark

Re: Just Because You Can. . . . .

Post by Bob Jr »

I don't go too fast, but I go pretty far...
speed.jpeg
I just read a book while I'm waiting.
Bob
"Be accurate."
W. Tell

garylmast
Vectric Wizard
Posts: 1231
Joined: Fri Oct 23, 2009 4:03 pm
Location: Sandy, Utah

Re: Just Because You Can. . . . .

Post by garylmast »

I guess I'm have a bad day...download is usually around 940 Mbps using Comcast. Oh, wait a minute, I just used Xfinity speed test and it's back up where it's suppose to be. I know, I had to rub it in to you guys with slow internet speed. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Gary
Attachments
Capture.JPG
Capture2.JPG

User avatar
scottp55
Vectric Wizard
Posts: 4373
Joined: Thu May 09, 2013 11:30 am
Model of CNC Machine: ShopbotDesktop 5.5"Z/spindle/VCP10.5**
Location: Kennebunkport, Maine, US

Re: Just Because You Can. . . . .

Post by scottp55 »

:)
Now I don't feel like the Lone Ranger...Thanks Bob!!

Funny....even Google Earth stopped updating on my property line :D :D
Easier to see my backyard beaver pond though:)
scott's.jpg
I'll take only having one neighbor close enough to even see when the leaves are off the trees....
AND knowing nobody can build anymore:)
scott
Not enough time to read a book Bob, but easy enough to turn around and see if any critters are out:)
7.2.2020 FIRST FAWNS 2.jpg
"Flatness is King!"
B. Watson

scott

Post Reply