10.5 and xp

This forum is for general discussion about Aspire
User avatar
sawmiller
Vectric Wizard
Posts: 509
Joined: Sat May 03, 2008 8:34 pm
Model of CNC Machine: joe's rack and pinion hybrid
Location: camden,tn

10.5 and xp

Post by sawmiller »

aspire 10 runs ok on my old shop computer which is xp. When i try to run 10.5 , i get a error " the procedure entry point IntializeCriticalSectionEx could not be located in the dynamic link library KERNEL.32.dll."
I think it has to do with some of the virtual C librarys loaded during the upgrade.
Just a pain to upgrade the computer in case i have to make a on the fly change to a carve, hopefully mach 3 will play with windows 10
I
woodmizer sawmill and joe's hybrid cnc, a good combination
In the heart of Tn

User avatar
TReischl
Vectric Wizard
Posts: 3805
Joined: Thu Jan 18, 2007 6:04 pm
Model of CNC Machine: 8020 Build 48X36X10 RP 2010 Screenset
Location: Leland NC

Re: 10.5 and xp

Post by TReischl »

Mach 3 has no issues with Windows 10.

XP??? Whoaaa......
"If you see a good fight, get in it." Dr. Vernon Jones

User avatar
sawmiller
Vectric Wizard
Posts: 509
Joined: Sat May 03, 2008 8:34 pm
Model of CNC Machine: joe's rack and pinion hybrid
Location: camden,tn

Re: 10.5 and xp

Post by sawmiller »

Hey, if it ain't broke.....
woodmizer sawmill and joe's hybrid cnc, a good combination
In the heart of Tn

SteveNelson46
Vectric Wizard
Posts: 977
Joined: Wed Jan 04, 2012 2:43 pm
Model of CNC Machine: Camaster Stinger using WinCNC
Location: Tucson, Az.

Re: 10.5 and xp

Post by SteveNelson46 »

TReischl wrote:
Fri Jul 10, 2020 12:10 am
Mach 3 has no issues with Windows 10.

XP??? Whoaaa......
Kind of like the Amish with a horse and buggy. It'll get you there but... :lol:
Steve

Wayne Locke
Vectric Apprentice
Posts: 89
Joined: Wed May 09, 2007 9:27 pm
Model of CNC Machine: Shopbot
Location: Austin, Texas
Contact:

Re: 10.5 and xp

Post by Wayne Locke »

Sounds like it is broke.

User avatar
sawmiller
Vectric Wizard
Posts: 509
Joined: Sat May 03, 2008 8:34 pm
Model of CNC Machine: joe's rack and pinion hybrid
Location: camden,tn

Re: 10.5 and xp

Post by sawmiller »

Been working for 12 years, might be time to put jt out to pasture...
woodmizer sawmill and joe's hybrid cnc, a good combination
In the heart of Tn

User avatar
gkas
Vectric Wizard
Posts: 1007
Joined: Sun Jan 01, 2017 3:39 am
Model of CNC Machine: Aspire, Axiom AR8 Pro+, Axiom 4.2W Laser
Location: Southern California

Re: 10.5 and xp

Post by gkas »

sawmiller wrote:
Fri Jul 10, 2020 3:50 am
Been working for 12 years, might be time to put jt out to pasture...
XP has long past getting updates on its support libraries. I can't think of any software that still supports it.

User avatar
larrybadgett
Vectric Wizard
Posts: 428
Joined: Fri Oct 20, 2006 1:21 pm
Model of CNC Machine: ShopSabre
Location: Corning, Iowa USA
Contact:

Re: 10.5 and xp

Post by larrybadgett »

There are a LOT of people still running XP! If 10..5 will not run on XP we need to know!
Woodchip
Wud Bi Tek
http://wudbitek.com/

User avatar
Adrian
Vectric Archimage
Posts: 10947
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48
Location: Surrey, UK

Re: 10.5 and xp

Post by Adrian »

Minimum operating system for Aspire and VCarve is Vista and the support pages actually say that XP is no longer supported from V10 on - http://support.vectric.com/aspire-quest ... n-software

I don't know of any other software vendors supporting XP in their latest releases so I'm actually really surprised to see posts elsewhere on forum saying that they're looking into getting it to work.

stankern
Vectric Wizard
Posts: 585
Joined: Tue Nov 27, 2007 3:21 pm
Location: ontario canada

Re: 10.5 and xp

Post by stankern »

I run windows Xp with my cnc machine and mach 3, everything was great until the 10.52...53
now aspire will not run because of a missing bcrypt.dll
The version prior to this works fine

User avatar
mtylerfl
Vectric Wizard
Posts: 5067
Joined: Thu Jan 29, 2009 3:54 am
Model of CNC Machine: -CarveWright CNC -ShopBot Buddy PRSAlpha
Location: Brunswick, GA
Contact:

Re: 10.5 and xp

Post by mtylerfl »

Hi Stan,

I use a very old laptop with XP as my ShopBot controller computer in the shop.

But, I have never installed any of the Vectric software on that shop computer. It’s sole purpose is to run the Toolpaths via the SB control software (I copy the Toolpaths from my “indoor” computer to a USB thumb drive and then take that to the old XP shop laptop).

It is somewhat of a “miracle” that Vectric is looking into a way to run their software on such an old operating system. But, if there is a way - they will find it!
Michael Tyler

carvebuddy.com

facebook.com/carvebuddy

-CarveWright CNC
-ShopBot Buddy PRSAlpha CNC

User avatar
Mike-S
Vectric Wizard
Posts: 1121
Joined: Mon Jun 13, 2011 6:45 am
Model of CNC Machine: Joe's Hybrid 4x4 (but 3x3)
Location: Hayesville, NC

Re: 10.5 and xp

Post by Mike-S »

I have the same problem. I tried on two different computers and get:
Error " the procedure entry point IntializeCriticalSectionEx could not be located in the dynamic link library KERNEL.32.dll."

All old versions up thru 10.0 worked OK, but 10.5 stops immediately with the above error.
Attachments
aspire10pt5install.jpg

User avatar
mtylerfl
Vectric Wizard
Posts: 5067
Joined: Thu Jan 29, 2009 3:54 am
Model of CNC Machine: -CarveWright CNC -ShopBot Buddy PRSAlpha
Location: Brunswick, GA
Contact:

Re: 10.5 and xp

Post by mtylerfl »

Hi Mike,

Adrian posted a very good explanation above, as well as providing a link to the officially supported operating systems for all the various software products.

That said, perhaps Vectric may come up with XP support anyway for Aspire and the VCarve products. But, the days seem definitely numbered for supporting such an old OS in any case.
Michael Tyler

carvebuddy.com

facebook.com/carvebuddy

-CarveWright CNC
-ShopBot Buddy PRSAlpha CNC

User avatar
larrybadgett
Vectric Wizard
Posts: 428
Joined: Fri Oct 20, 2006 1:21 pm
Model of CNC Machine: ShopSabre
Location: Corning, Iowa USA
Contact:

Re: 10.5 and xp

Post by larrybadgett »

I know a lot of people are running their machines with XP and would like to have Aspire at the machine for the quick changes. I for one hope Vectric can continue making it happen for XP. I may very well just stick to the old version until I hear that happen.
Woodchip
Wud Bi Tek
http://wudbitek.com/

User avatar
Mike-S
Vectric Wizard
Posts: 1121
Joined: Mon Jun 13, 2011 6:45 am
Model of CNC Machine: Joe's Hybrid 4x4 (but 3x3)
Location: Hayesville, NC

Re: 10.5 and xp

Post by Mike-S »

Michael Tyler,
"I use a very old laptop with XP as my ShopBot controller computer in the shop."

I have a similar set up. XP has plenty of horsepower to run my CNC. I do have a "real" computer in the house, but many times need to tweak a file just before running it--very inconvenient to go up just to make a quick change.

I hope Vectric can fix this. This upgrade is really a big improvement in capabilities.

Post Reply