Digging Too Deep

This forum is for general discussion regarding VCarve Pro
Post Reply
jimwsmith
Posts: 9
Joined: Sat May 29, 2021 10:27 pm
Model of CNC Machine: Next Wave SD100

Digging Too Deep

Post by jimwsmith »

In setting up a simple trial project, I’ve set the Start Depth @ 0.0 and the Cut Depth @ .005, using a 1/4” Down cut end Mill. The Pass Depth is set at 0.25 with a 40% Stepover. The FEED rate is 50 inches/min and the Plungr rate is 30 inches/min. When I load the Pendant with the flash drive, the router immediately begins to plunge into the stock, going down to just shy of 3/4”, that’s when I panic, trying to find the STOP BUTTON.T I’ve deleted and rebuilt the tool path 4-5 times, but always getting the same results. It would be great just to cut this simple tool path, but apparently I’m doing something entirely wrong. Any help would be greatly appreciated and needed. 🥵

User avatar
adze_cnc
Vectric Apprentice
Posts: 1868
Joined: Sat Jul 27, 2013 10:08 pm
Model of CNC Machine: AXYZ 4008
Location: Vancouver, BC, Canada

Re: Digging Too Deep

Post by adze_cnc »

You didn't actually tell what toolpath you are using but in a way it doesn't matter.

My guess would be that in VCarve you have set the "Z Zero Position" to "Material Surface" but your machine is set to use the machine bed.

User avatar
Rcnewcomb
Vectric Wizard
Posts: 4768
Joined: Fri Nov 04, 2005 5:54 am
Model of CNC Machine: 24x36 GCnC/WinCNC with ATC
Location: San Jose, California, USA
Contact:

Re: Digging Too Deep

Post by Rcnewcomb »

Are you setting Z zero to the top of the material, or to your table surface?
Can you attach your CRV file so we can see how you set that up?

How do I upload files or photos to the forum?
- Randall Newcomb
10 fingers in, 10 fingers out
another good day in the shop

User avatar
martin54
Vectric Archimage
Posts: 5805
Joined: Fri Nov 09, 2012 2:12 pm
Model of CNC Machine: Gerber System 48,Denford Triac Modified
Location: Crossgates, Scotland

Re: Digging Too Deep

Post by martin54 »

Not sure if you are talking about a trial version of the software or just some project that you are trialing :lol: :lol: If its a project then try & upload the CRV file as has been suggested, if it's a trial version of the software then screenshots would be the best way to go as people on the forum won't be able to open a file created in a trial version of the software :lol: :lol:

Post Reply