Zeroing bit from roughing cut to finishing cut

This forum is for general discussion about Cut3D
Post Reply
boxerstoo
Posts: 7
Joined: Tue Oct 08, 2013 3:22 am
Model of CNC Machine: Black Diamoond

Zeroing bit from roughing cut to finishing cut

Post by boxerstoo »

I am using a Cut3D file with a Rockler Shark CNC that has me change bits between Roughing and Finishing.
I need to know when I reference the Rough Cut bit and zero out, do I have to make sure the end of the Finishing Cut bit is exactly the same place as the Rough Cut bit?
Or do I reference the Finishing bit to the new level before I zero out?

User avatar
scottp55
Vectric Wizard
Posts: 3736
Joined: Thu May 09, 2013 11:30 am
Model of CNC Machine: ShopbotDesktop 5.5"Z/spindle/VCP10
Location: Kennebunkport, Maine, US

Re: Zeroing bit from roughing cut to finishing cut

Post by scottp55 »

TRY to Z-Zero in the same EXACT spot as your roughing tool.
scott
"Go not where the path may lead;
Go instead where there is no path, and leave a Trail"
RWE

davemartin88
Vectric Craftsman
Posts: 208
Joined: Sun Jan 26, 2014 12:59 pm
Model of CNC Machine: CAMMaster Stinger II
Location: Romney, WV

Re: Zeroing bit from roughing cut to finishing cut

Post by davemartin88 »

On my Shark, if your 3D object isn't covering the entire material, I found it was best to set the Z on a point outside the cutting area. This lets you make tool changes that result in a consistent starting point for the first outing and finishing bits.

Post Reply