roughing toolpath for molding toolpath ?

This section is for useful tips and tricks for Aspire

roughing toolpath for molding toolpath ?

Postby sawmiller » Wed Aug 22, 2018 11:39 am

I'm going to carve out a pedestal leg.
I'm going to use the molding toolpath, my question is, how do I do a roughing toolpath?
in places i'm cutting away 1.25" so it would be good to do a roughing first I think.
using a 1/2" ballnose bit
woodmizer sawmill and joe's hybrid cnc, a good combination
In the heart of Tn
User avatar
sawmiller
Vectric Wizard
 
Posts: 468
Joined: Sat May 03, 2008 8:34 pm
Location: camden,tn
Model of CNC Machine: joe's rack and pinion hybrid

Re: roughing toolpath for molding toolpath ?

Postby Mark » Wed Aug 22, 2018 1:49 pm

Hello,

To do this, check the "Use Larger Area Clearance Tool" option on the Moulding Toolpath form.

The Clearance tool does not have to be larger than the finishing tool, you can specify the same tool
for both operations if you wish.
A number of Z level clearance passes will be added according to the pass depth set for the clearance tool.
Specify the Machining allowance to set the amount of material that you wish the final finishing toolpath
to remove.

I hope that this helps.
User avatar
Mark
Vectric Staff
 
Posts: 1550
Joined: Sat Aug 18, 2007 2:55 pm
Location: Alcester U.K.
Model of CNC Machine: CNC Shark, ShopBot, Roland PNC3000

Re: roughing toolpath for molding toolpath ?

Postby sawmiller » Wed Aug 22, 2018 4:00 pm

excellent ,
thank you
woodmizer sawmill and joe's hybrid cnc, a good combination
In the heart of Tn
User avatar
sawmiller
Vectric Wizard
 
Posts: 468
Joined: Sat May 03, 2008 8:34 pm
Location: camden,tn
Model of CNC Machine: joe's rack and pinion hybrid

Re: roughing toolpath for molding toolpath ?

Postby sawmiller » Wed Aug 22, 2018 6:45 pm

Capturefinish.PNG
well, i tried it and using a ball nose for the clearance ( or a end mill, the roughing toolpath put a score right across where i dont want it. see capture pic.
capture finish is the way i would want it. could i use toolpath preview and rough that ? i dont know why the other isnt working.
Capture.PNG
woodmizer sawmill and joe's hybrid cnc, a good combination
In the heart of Tn
User avatar
sawmiller
Vectric Wizard
 
Posts: 468
Joined: Sat May 03, 2008 8:34 pm
Location: camden,tn
Model of CNC Machine: joe's rack and pinion hybrid

Re: roughing toolpath for molding toolpath ?

Postby sawmiller » Wed Aug 22, 2018 7:11 pm

closed out the program opened it up again, used .5 end mill for the clearance tool, no groove in the bulge ( had used .5 ballnose before.
so im happy,
on to other projects, ill cut this this weekend, thanks to AJcolic of shopbot forum for the inspireation
woodmizer sawmill and joe's hybrid cnc, a good combination
In the heart of Tn
User avatar
sawmiller
Vectric Wizard
 
Posts: 468
Joined: Sat May 03, 2008 8:34 pm
Location: camden,tn
Model of CNC Machine: joe's rack and pinion hybrid


Return to Aspire - Tips and Tricks

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests