Tool path error

This forum is for general discussion regarding VCarve Pro

Tool path error

Postby zaxis » Sat Jul 21, 2018 4:27 pm

Using VCarve pro I was trying to pocket a rectangle 8.25x 7.25. It seems that no matter what I did I would always end up .125 too small each way. I finally just had to expand the pocket within the program by .0625 and use a profile cut to make the pocket the correct size. Has anyone had this happen before? I went back and redrew everything and recalculated the tool paths with the same result. My next job was OK again????
zaxis
Vectric Apprentice
 
Posts: 66
Joined: Sun Jul 24, 2016 5:40 pm
Location: Colorado
Model of CNC Machine: Axiom Basic 4

Re: Tool path error

Postby IslaWW » Sat Jul 21, 2018 4:35 pm

Was the bit diameter the same as listed for the selected bit in the tools parameters?
Gary Campbell
CNC Technology & Training
The Ultimate Woodworking Machine
GCnC411 (at) gmail.com
User avatar
IslaWW
Vectric Wizard
 
Posts: 1271
Joined: Wed Nov 21, 2007 11:42 pm
Location: Marquette, MI, USA
Model of CNC Machine: The Ultimate Woodworking Machine

Re: Tool path error

Postby martin54 » Sat Jul 21, 2018 7:07 pm

What was the toolpath preview like ? Pretty sure if others were having the same issue then the forum would be full of posts about pockets cutting the wrong size :lol: :lol:

why did you have to expand the pocket size to run a profile cut ? Were you using the same bit you cut the pocket with ? Were you ising a large area clearing tool ?
User avatar
martin54
Vectric Wizard
 
Posts: 4642
Joined: Fri Nov 09, 2012 2:12 pm
Location: Crossgates, Scotland
Model of CNC Machine: Gerber System 48 (modified)

Re: Tool path error

Postby Adrian » Sun Jul 22, 2018 9:14 am

As Gary says check all the diameters in the toolpath. A common error is to have the description set to something like 'End Mill 0.25' but the actual too diameter is set 0.125". A quick glance leads you to think you have the correct tool but you don't. You need to check the Edit section in the toolpath before checking the tool database.
User avatar
Adrian
Vectric Archimage
 
Posts: 9676
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Location: Surrey, UK
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48

Re: Tool path error

Postby zaxis » Sun Jul 22, 2018 3:29 pm

Thanks for the advice everyone. I had switched from .375 to .5 but I was very careful to recalculate the tool path. I think for some reason the .375 was stuck in the code. I finally started a new file and did a redo on everything and it was fine again. For whatever reason the bit size would not over write in the code until I started a new file??? :shock: :shock:
zaxis
Vectric Apprentice
 
Posts: 66
Joined: Sun Jul 24, 2016 5:40 pm
Location: Colorado
Model of CNC Machine: Axiom Basic 4

Re: Tool path error

Postby IslaWW » Sun Jul 22, 2018 4:11 pm

You have to recalculate the toolpath with the new bit diameter and then save a new file, and hopefully overwrite the original.
Gary Campbell
CNC Technology & Training
The Ultimate Woodworking Machine
GCnC411 (at) gmail.com
User avatar
IslaWW
Vectric Wizard
 
Posts: 1271
Joined: Wed Nov 21, 2007 11:42 pm
Location: Marquette, MI, USA
Model of CNC Machine: The Ultimate Woodworking Machine


Return to VCarve - General

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot], Jan.vanderlinden, SteveNelson46 and 45 guests