Dear Santa . . . . .

This forum is for general discussion about Aspire

Dear Santa . . . . .

Postby Jamesdee1046 » Mon Nov 26, 2018 6:41 pm

Would it be possible to "easily" manipulate the tool path on a completed project. When I actually run the program my router runs all over the project instead of going from top to bottom or left to right. Seems to waste a lot of time moving from on area to another.

I believe when I used to use ENROUTE one of the features when completing a project was a feature to edit the job to minimize routing time.

Thanks in advance

Jim Markevitch
Grapevine, TX
Jim Markevitch
Grapevine, TX
User avatar
Jamesdee1046
 
Posts: 47
Joined: Fri Sep 28, 2012 8:18 pm
Location: Grapevine, TX
Model of CNC Machine: MultiCam w/Planet CNC Controller

Re: Dear Santa . . . . .

Postby Adrian » Mon Nov 26, 2018 6:43 pm

Different parts or all on one part? Have you tried the ordering options?
User avatar
Adrian
Vectric Archimage
 
Posts: 9485
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Location: Surrey, UK
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48

Re: Dear Santa . . . . .

Postby Jamesdee1046 » Mon Nov 26, 2018 6:49 pm

Sorry . . . . . . . . . I don't know where to look for Ordering Options.
Jim Markevitch
Grapevine, TX
User avatar
Jamesdee1046
 
Posts: 47
Joined: Fri Sep 28, 2012 8:18 pm
Location: Grapevine, TX
Model of CNC Machine: MultiCam w/Planet CNC Controller

Re: Dear Santa . . . . .

Postby Adrian » Mon Nov 26, 2018 8:25 pm

If it's profile toolpaths look at the Order tab in the toolpath dialog. Make sure Show Advanced options is set.
User avatar
Adrian
Vectric Archimage
 
Posts: 9485
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Location: Surrey, UK
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48

Re: Dear Santa . . . . .

Postby DLWOODWORKS » Fri Nov 30, 2018 3:56 pm

I've had this problem as well since I started using Aspire about 6 years ago. I cut a lot of sports plaques for a company. Pretty simple. Put some keyhole slots in, punch a couple of 1/2" holes with a boring bit and cut out with a compression bit. After finishing a cut on one plaque, instead of going to the next one right next to it, the router is forced half way across the table (4x8) to do a cut on another plaque, then jumps someplace else, etc. I would think that after completing a cut, it should be moved to the next one right next to the one completed. Or is there something in the cut algorithm that makes this not work? It does waste a lot of time jogging all over the table, even though I have a 15IPS jog rate.
DLWOODWORKS
Vectric Apprentice
 
Posts: 63
Joined: Tue Dec 08, 2009 5:09 am

Re: Dear Santa . . . . .

Postby martin54 » Fri Nov 30, 2018 4:25 pm

DLWOODWORKS wrote:I've had this problem as well since I started using Aspire about 6 years ago. I cut a lot of sports plaques for a company. Pretty simple. Put some keyhole slots in, punch a couple of 1/2" holes with a boring bit and cut out with a compression bit. After finishing a cut on one plaque, instead of going to the next one right next to it, the router is forced half way across the table (4x8) to do a cut on another plaque, then jumps someplace else, etc. I would think that after completing a cut, it should be moved to the next one right next to the one completed. Or is there something in the cut algorithm that makes this not work? It does waste a lot of time jogging all over the table, even though I have a 15IPS jog rate.


Are you setting the cutting order? Its on the toolpath menu near the bottom, one of the options where you set ramps & leads :lol: :lol:
User avatar
martin54
Vectric Wizard
 
Posts: 4587
Joined: Fri Nov 09, 2012 2:12 pm
Location: Crossgates, Scotland
Model of CNC Machine: Gerber System 48 (modified)

Re: Dear Santa . . . . .

Postby DLWOODWORKS » Mon Dec 03, 2018 3:59 pm

Thanks Martin! I'll play around with those settings to see what happens.
DLWOODWORKS
Vectric Apprentice
 
Posts: 63
Joined: Tue Dec 08, 2009 5:09 am


Return to Aspire - General

Who is online

Users browsing this forum: BrianM and 20 guests