Vcarve and shapeoko, post processor issues

This forum is for general discussion regarding VCarve Pro

Vcarve and shapeoko, post processor issues

Postby pixelmechanic » Wed Feb 06, 2019 8:50 pm

I'm trying to do an inlay with Vcarve. I've only used VcarvePro for about a month now. I've been using the available shapeoko post processor that came with vcarve. When I make the clearing cut, everything works fine, but when I change to the final cut with the fine bit and reset the Z axis, it always seems to cut twice the depth in the z axis as it should. I've done similar procedures with other software with no issues. I'm wondering if I'm missing something regarding how the post processor is set up? Any help would be appreciated. I searched for post processor issues and it looks like nobody has had any concerns for 3-4 years.

Thanks

Joel
pixelmechanic
 
Posts: 3
Joined: Sun Jan 06, 2019 4:04 am
Model of CNC Machine: Shapeoko 3 XXL

Re: Vcarve and shapeoko, post processor issues

Postby Adrian » Thu Feb 07, 2019 9:57 am

The inlay procedure has a toolpath that has a start depth and cut depth so if it's that toolpath you're referring to then it is correct that it cuts deeper than the cut depth as the effective cut depth from the top of the material is the cut depth and start depth added together.
User avatar
Adrian
Vectric Archimage
 
Posts: 9822
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Location: Surrey, UK
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48

Re: Vcarve and shapeoko, post processor issues

Postby pixelmechanic » Sat Feb 09, 2019 1:11 am

The start depth is always set to 0. I set it for both the detail and using the larger bit for clearing. Whichever cut I do second, whether it be the clearing or the detail, is always deeper.
pixelmechanic
 
Posts: 3
Joined: Sun Jan 06, 2019 4:04 am
Model of CNC Machine: Shapeoko 3 XXL

Re: Vcarve and shapeoko, post processor issues

Postby Adrian » Sat Feb 09, 2019 10:56 am

Are you resetting the z-zero correctly between bit changes? Does the Z move to the correct location if you command it via your control software after the first cut? If not you could be losing steps in the first cut.
User avatar
Adrian
Vectric Archimage
 
Posts: 9822
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Location: Surrey, UK
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48

Re: Vcarve and shapeoko, post processor issues

Postby pixelmechanic » Sat Feb 09, 2019 7:18 pm

I hope so. . .I set it the same way as when I change the bits with the job produced from my other software.
pixelmechanic
 
Posts: 3
Joined: Sun Jan 06, 2019 4:04 am
Model of CNC Machine: Shapeoko 3 XXL

Re: Vcarve and shapeoko, post processor issues

Postby Adrian » Sat Feb 09, 2019 8:30 pm

What about the the Z movement? When the toolpath finishes does it return to the same level as when the toolpath started?

I don't see how it can be a post processor issue if it's only affecting one toolpath and not the other. Could you attach the CRV file of the job?
User avatar
Adrian
Vectric Archimage
 
Posts: 9822
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Location: Surrey, UK
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48

Re: Vcarve and shapeoko, post processor issues

Postby Donnie197 » Tue Dec 10, 2019 11:57 am

I’m having a similar issue.

I’m running Aspire and Carbide Motion with a Shapeoko 3 XXL. My clearing toolpath seems to cut fine. Then I run my 3D finish and it almost cuts thru the board. Carbide Motion also crashes with just over 60% complete. So I reran toolpath using UGS and when it gets to the point where the crash occurred the cut depth is at least .25” shallower.

Any ideas?

Donnie
Donnie197
 
Posts: 3
Joined: Wed Apr 03, 2019 12:11 am
Model of CNC Machine: Shapeoko 3XXL

Re: Vcarve and shapeoko, post processor issues

Postby wb9tpg » Tue Dec 10, 2019 1:03 pm

Are you using the inch or mm post processor?
wb9tpg
Vectric Craftsman
 
Posts: 117
Joined: Tue Sep 04, 2018 2:49 pm
Model of CNC Machine: Shapeoko 3 XL

Re: Vcarve and shapeoko, post processor issues

Postby Donnie197 » Tue Dec 10, 2019 2:42 pm

Inch

Here's a pic of what is happening.

IMG_0301.jpg
Donnie197
 
Posts: 3
Joined: Wed Apr 03, 2019 12:11 am
Model of CNC Machine: Shapeoko 3XXL

Re: Vcarve and shapeoko, post processor issues

Postby wb9tpg » Tue Dec 10, 2019 3:37 pm

I've had an issue with the inch post processor in the past. It looked like the inch PP was generating a very large amount of digits (precision way beyond what was capable) and the Shapeoko would barf on it. I switched to the mm post processor and didn't have any issues with it after that. I never took steps to really diagnose it.

That said I've still had the weird thing occasionally after switching bits and zeroing. I've starting manually entering a G0Z30 command after zeroing to eyeball (yeah, that looks about 30mm) before starting the next tool path. Never had an issue after including that in my workflow.
wb9tpg
Vectric Craftsman
 
Posts: 117
Joined: Tue Sep 04, 2018 2:49 pm
Model of CNC Machine: Shapeoko 3 XL

Re: Vcarve and shapeoko, post processor issues

Postby Bonch » Tue Dec 10, 2019 3:51 pm

I use the GRBL post processor and have for years. The Shapeoko PP always gave me problems. Never had an issue with the GRBL PP.
Bonch
Vectric Apprentice
 
Posts: 77
Joined: Tue May 10, 2016 2:31 pm
Model of CNC Machine: Shapeoko

Re: Vcarve and shapeoko, post processor issues

Postby Donnie197 » Tue Dec 10, 2019 4:02 pm

Thank you
Donnie197
 
Posts: 3
Joined: Wed Apr 03, 2019 12:11 am
Model of CNC Machine: Shapeoko 3XXL


Return to VCarve - General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 44 guests