Anyone build a 3d probe?

This forum is for general discussion regarding VCarve Pro

Anyone build a 3d probe?

Postby Kimon » Mon Jan 15, 2007 3:39 pm

User avatar
Kimon
Vectric Craftsman
 
Posts: 221
Joined: Wed Jul 05, 2006 3:21 pm

Postby Paco » Mon Jan 15, 2007 4:58 pm

Yes Graham assisted me when I decided to built mine. I made mine larger but I believe (and Graham too) that I have made the tripod rod assembly easier and made all on the mill (router in my case).

Here some shots...

I'm not 100% proud of it's look but it does work nicely. The only three problem I can think of in a matter of importance is that I have a continuity problem with it but I made the probing routine so it wait in case of any problem. Next is the current size of the tip; but it actually match the tool bits I have so I don't really need more details. Then come it's size but so far this hasn't create any problem in fact.

In overall, for about 15-20 dollars spent (on material and hardware) I think I have something great to have fun with. I haven't used it for professional purposes.
Attachments
15_dollar_probe.jpg
HPIM2020_r.JPG
HPIM2024_r.JPG
User avatar
Paco
Vectric Wizard
 
Posts: 477
Joined: Fri Sep 16, 2005 6:30 pm
Location: Valcourt, Québec, Canada

Tool dept5h sensor?

Postby Jonmilligan » Mon Jan 15, 2007 11:10 pm

:?: Hi guys, my electronics knowledge fits on the tip of a ball end cutter, but could you use the 3D probe as a tool depth sensor and integrate it into the machine system?
Regards
John Milligan
Jonmilligan
 
Posts: 38
Joined: Thu Sep 21, 2006 6:48 am
Location: Caniambo, Victoria, Australia

Re: Tool dept5h sensor?

Postby Wemme » Tue Jan 16, 2007 12:34 am

Hi John.
Depends what you mean by integrate into the machine system?

The Shopbot has code to scan an object in using a probe (bought or built).
It saves it as native shopbot code (.sbp?) From memory Cut3D now imports Shopbot code as well.
This sounds like a semi convenient Scan and cut. Has anyone ever tried this combo?
Regards
Bart


Jonmilligan wrote::?: Hi guys, my electronics knowledge fits on the tip of a ball end cutter, but could you use the 3D probe as a tool depth sensor and integrate it into the machine system?
Regards
John Milligan
User avatar
Wemme
Vectric Wizard
 
Posts: 506
Joined: Mon Jan 30, 2006 6:31 am
Location: Christchurch, New Zealand

Postby lockeyone » Tue Jan 16, 2007 2:17 am

I think he means a tool touch off sensor and yes it will. I have a touch probe from Flashcut, came with my router I purchased this summer. I can convert from tool touch off to probing. Kinda neat. Your machine control software has to support it.
User avatar
lockeyone
Vectric Craftsman
 
Posts: 144
Joined: Thu Dec 07, 2006 4:45 am
Location: Schofield, Wisconsin, USA
Model of CNC Machine: other software 50-50 router, Mach3, Epilog 60W


Return to VCarve - General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 31 guests