Help!!

This forum is for general discussion regarding VCarve Pro

Help!!

Postby Bumps » Wed Oct 09, 2019 3:01 pm

I can't get the letters clean on a sign I am doing. Can someone please take a look at the photo and tell me what I am doing wrong and how to sort it please

Many thanks

Bumps
Attachments
sign problem.png
problem letters
Bumps
 
Posts: 10
Joined: Thu May 02, 2019 6:38 am
Model of CNC Machine: Shapeoko XL

Re: Help!!

Postby Adrian » Wed Oct 09, 2019 3:19 pm

It looks like the sides of the letters are vertical where I would be expecting them to be angled with the type of toolpath you've setup.

I personally can't tell how you've done that with those settings from a picture. It's always best to supply the file rather than a picture if possible.
User avatar
Adrian
Vectric Archimage
 
Posts: 9594
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Location: Surrey, UK
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48

Re: Help!!

Postby Bumps » Wed Oct 09, 2019 3:36 pm

Thanks for the response, but now I am stumped! I have only done the design on V Carve I have not yet cut it as it did not look right, so I do not know how I can send a file, unless there is a way in V Carve to do it that I don't know about :? Just trying to save wood before I make a mess of it!
Regards

Bumps
Bumps
 
Posts: 10
Joined: Thu May 02, 2019 6:38 am
Model of CNC Machine: Shapeoko XL

Re: Help!!

Postby Jan.vanderlinden » Wed Oct 09, 2019 3:46 pm

Just attach it to your posting
I've learned so much from my mistakes, I'm thinking of making a few more.
Jan.vanderlinden
Vectric Craftsman
 
Posts: 168
Joined: Wed Sep 28, 2016 10:19 pm
Location: Columbus Ohio
Model of CNC Machine: Xcarve

Re: Help!!

Postby cbbo » Wed Oct 09, 2019 3:46 pm

You can upload the project here using the Upload Attachment button when making a post or reply. Just browse to where you saved the file from Vcarve.

Can you show us the other toolpaths? It looks like you may have another toolpath that is profile cutting the text before the vcarve is run, either that or you haven't reset the preview and its a leftover artifact of a toolpath you've deleted or changed.
cbbo
 
Posts: 13
Joined: Tue Oct 01, 2019 12:21 am
Location: Huntsville, AL
Model of CNC Machine: Shapeoko 3 XXL

Re: Help!!

Postby Bumps » Wed Oct 09, 2019 6:03 pm

Here is the CRV file hope it helps upps too big
Bumps
Bumps
 
Posts: 10
Joined: Thu May 02, 2019 6:38 am
Model of CNC Machine: Shapeoko XL

Re: Help!!

Postby Adrian » Wed Oct 09, 2019 6:09 pm

You'll need to add a dropbox link or similar if it's too big to attach. If it's close on size zipping it might help.
User avatar
Adrian
Vectric Archimage
 
Posts: 9594
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Location: Surrey, UK
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48

Re: Help!!

Postby Bumps » Wed Oct 09, 2019 7:47 pm

Here is the link to the file

https://www.dropbox.com/s/gb9i4f9o2b4sl ... e.crv?dl=0

Hope it works

Bumps
Bumps
 
Posts: 10
Joined: Thu May 02, 2019 6:38 am
Model of CNC Machine: Shapeoko XL

Re: Help!!

Postby gkas » Wed Oct 09, 2019 8:55 pm

The Vcarve toolpath for the 60 vbit still has the option checked for 'Project path onto 3D model'. After I unchecked it, it looks OK.
User avatar
gkas
Vectric Wizard
 
Posts: 452
Joined: Sun Jan 01, 2017 3:39 am
Location: Southern California
Model of CNC Machine: Aspire, Axiom AR8 Pro+, Axiom 4.2W Laser

Re: Help!!

Postby Bumps » Wed Oct 09, 2019 8:59 pm

Thanks very much, I will try that. Really appreciate your time and advice.

Bumps
Bumps
 
Posts: 10
Joined: Thu May 02, 2019 6:38 am
Model of CNC Machine: Shapeoko XL

Re: Help!!

Postby SteveNelson46 » Wed Oct 09, 2019 9:03 pm

I think you also need to add/change to a smaller clearance tool. A .25 EM won't fit into some of the smaller areas.
Last edited by SteveNelson46 on Wed Oct 09, 2019 9:08 pm, edited 1 time in total.
Steve
User avatar
SteveNelson46
Vectric Wizard
 
Posts: 545
Joined: Wed Jan 04, 2012 2:43 pm
Location: Tucson, Az.
Model of CNC Machine: Camaster Stinger with Recoil Lathe

Re: Help!!

Postby Adrian » Wed Oct 09, 2019 9:07 pm

Previewed fine for me without changing anything. Not sure what you did to get the picture you posted earlier but all I can think is you didn't clear the preview or something.
User avatar
Adrian
Vectric Archimage
 
Posts: 9594
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Location: Surrey, UK
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48

Re: Help!!

Postby cbbo » Wed Oct 09, 2019 10:47 pm

I second Adrian's post - it previewed fine for me. Remember that you need to reset the preview after any toolpath change to make sure you're seeing the correct simulation.

I also noticed your v-carve toolpath has a 55 degree angle and .25" diameter set, instead of the selected tool's 60 degree .50", is that your actual tool specifications or were you changing the tool degree and diameter just to experiment with the preview?
cbbo
 
Posts: 13
Joined: Tue Oct 01, 2019 12:21 am
Location: Huntsville, AL
Model of CNC Machine: Shapeoko 3 XXL


Return to VCarve - General

Who is online

Users browsing this forum: greggph, kaetamer and 7 guests