Tool Change

Post general information and questions relating to Cut2D in this Forum.

Tool Change

Postby cusoak » Thu Dec 14, 2017 2:04 pm

Is there a video tutorial on how to do a tool change.
Let's say I have a design that needs a pocket that will require a 1/8" bit then a cut out then some text that requires a 1/4" ball nose bit.
How is that set up in Cut2D as far as stopping the job to change the bit and restart
Jeff
cusoak
Vectric Wizard
 
Posts: 350
Joined: Mon Nov 06, 2017 1:57 pm
Model of CNC Machine: Shapeoko 3D XXL

Re: Tool Change

Postby Adrian » Thu Dec 14, 2017 2:42 pm

That's down to your control software and/or manual processes.

Unless you have an automatic tool changer or control software that handles pseudo-automatic tool changing you would need to generate two files. One for the 1/8" toolpaths and one for the 1/4" toolpaths. You would load and run the first one and when that's finished you would change the bit and re-zero the Z with your control software. You would then load and run the 2nd file.
User avatar
Adrian
Vectric Archimage
 
Posts: 10086
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Location: Surrey, UK
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48

Re: Tool Change

Postby cusoak » Fri Dec 15, 2017 3:19 pm

Thanks.
Where can I find a tutorial on adding new tools
cusoak
Vectric Wizard
 
Posts: 350
Joined: Mon Nov 06, 2017 1:57 pm
Model of CNC Machine: Shapeoko 3D XXL

Re: Tool Change

Postby Adrian » Fri Dec 15, 2017 3:30 pm

User avatar
Adrian
Vectric Archimage
 
Posts: 10086
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Location: Surrey, UK
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48


Return to Cut2D - General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests