3D preview

This forum is for general discussion about Cut3D

3D preview

Postby good1 » Mon Jul 31, 2017 7:28 pm

I am useing a 3D gorilla clipart from vectric for a 6x7 box top. After previewing cutting the rough cut with a .25 end mill. I set my finish cut at .04 below the survace for the finish cut. When I preview the finish toolpath it is not smoth like the model. Will it cut like the preview or will it carve smooth like the model. I am useing a .125 ballnose bit with a 7% stepover. I really do not want to start cutting, it is over a 2hour carve time. Thanks for any info... Gene
good1
Vectric Apprentice
 
Posts: 19
Joined: Thu Mar 10, 2016 7:00 pm
Model of CNC Machine: Shark black Diamond

Re: 3D preview

Postby mtylerfl » Mon Jul 31, 2017 7:34 pm

good1 wrote:I am useing a 3D gorilla clipart from vectric for a 6x7 box top. After previewing cutting the rough cut with a .25 end mill. I set my finish cut at .04 below the survace for the finish cut. When I preview the finish toolpath it is not smoth like the model. Will it cut like the preview or will it carve smooth like the model. I am useing a .125 ballnose bit with a 7% stepover. I really do not want to start cutting, it is over a 2hour carve time. Thanks for any info... Gene


Hi Gene

Make sure your toolpath database specs matches the bits you have chosen for your roughing and finishing toolpaths. Also, check your material setup. I assume when you say "I set my finish cut at .04 below the survace for the finish cut" that you are setting that as a machining allowance in your Roughing toolpath, yes?

If your toolpath preview shows a bad result, then that's what you'll get if you run your project as-is.

Can you post some screenshots of your settings so we can help you troubleshoot? Be nice to see your Material settings, the roughing settings and your finish settings, plus your bit settings for both the EM and the BN.
Last edited by mtylerfl on Mon Jul 31, 2017 7:36 pm, edited 1 time in total.
Michael Tyler

carvebuddy.com

facebook.com/carvebuddy

-CarveWright CNC
-ShopBot Buddy PRSAlpha CNC
User avatar
mtylerfl
Vectric Wizard
 
Posts: 2445
Joined: Thu Jan 29, 2009 3:54 am
Location: Brunswick, GA
Model of CNC Machine: -CarveWright CNC -ShopBot Buddy PRSAlpha

Re: 3D preview

Postby Bob Reda » Mon Jul 31, 2017 7:35 pm

It should look like the preview. Your settings look good, can you post the file?

Bob
Bob Reda
Vectric Wizard
 
Posts: 614
Joined: Wed Aug 16, 2006 7:34 pm
Location: Monessen, Pa
Model of CNC Machine: shopbot 48x48 upgraded prt

Re: 3D preview

Postby mtylerfl » Mon Jul 31, 2017 7:37 pm

Bob Reda wrote:It should look like the preview. Your settings look good, can you post the file?

Bob


I don't think he can nor should because of the purchased Gorilla model.
Michael Tyler

carvebuddy.com

facebook.com/carvebuddy

-CarveWright CNC
-ShopBot Buddy PRSAlpha CNC
User avatar
mtylerfl
Vectric Wizard
 
Posts: 2445
Joined: Thu Jan 29, 2009 3:54 am
Location: Brunswick, GA
Model of CNC Machine: -CarveWright CNC -ShopBot Buddy PRSAlpha

Re: 3D preview

Postby good1 » Mon Jul 31, 2017 8:10 pm

I would need some info on how to send toolpath and other info . I am not too computer savy. thanks
good1
Vectric Apprentice
 
Posts: 19
Joined: Thu Mar 10, 2016 7:00 pm
Model of CNC Machine: Shark black Diamond

Re: 3D preview

Postby good1 » Tue Aug 01, 2017 12:12 am

The gorilla model came with vcarve 8.5
good1
Vectric Apprentice
 
Posts: 19
Joined: Thu Mar 10, 2016 7:00 pm
Model of CNC Machine: Shark black Diamond

Re: 3D preview

Postby good1 » Tue Aug 01, 2017 12:19 am

That is what I thought . I used a .25 end mill with a 40% stepover and a ballnose .125 with a 7% stepover, raster 0.0
good1
Vectric Apprentice
 
Posts: 19
Joined: Thu Mar 10, 2016 7:00 pm
Model of CNC Machine: Shark black Diamond

Re: 3D preview

Postby Adrian » Tue Aug 01, 2017 8:36 am

Which software are you using? You've posted in the Cut3D section but you mention VCarve.

Your settings should produce good results in either program though.
User avatar
Adrian
Vectric Archimage
 
Posts: 7404
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Location: Surrey, UK
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48

Re: 3D preview

Postby mtylerfl » Tue Aug 01, 2017 12:03 pm

good1 wrote:The gorilla model came with vcarve 8.5


Excellent. You're in the clear to submit your file for troubleshooting then.

It is probably too large to upload here on the forum. So, if you want someone to look at your file, you can upload it to a free service like DropBox then post the download link here.

Your settings do sound fine. Are you still getting a poor preview on screen? If so, have you tried setting your toolpath preview quality to a higher quality? Perhaps you are simply viewing a low-resolution preview.

If that's not it, perhaps your actual job resolution is set too low.

These are the kinds of things we can look at if able to view your actual file, then make recommendations from there.
Michael Tyler

carvebuddy.com

facebook.com/carvebuddy

-CarveWright CNC
-ShopBot Buddy PRSAlpha CNC
User avatar
mtylerfl
Vectric Wizard
 
Posts: 2445
Joined: Thu Jan 29, 2009 3:54 am
Location: Brunswick, GA
Model of CNC Machine: -CarveWright CNC -ShopBot Buddy PRSAlpha

Re: 3D preview

Postby good1 » Wed Aug 02, 2017 6:00 pm

I did the same toolpaths on two other computers one is running win 7 and is 10 years old. The other one is running win 10 and is three years old, the preview came out great on both computers. The computer that has a bad preview is running win 10 and is only two years old. What is going on??? Thanks Gene
good1
Vectric Apprentice
 
Posts: 19
Joined: Thu Mar 10, 2016 7:00 pm
Model of CNC Machine: Shark black Diamond

Re: 3D preview

Postby Rcnewcomb » Wed Aug 02, 2017 6:18 pm

You can use the Snipping Tool in Windows 10 to capture your screen and show us what you are describing.
Attachments
Snipping.png
- Randall Newcomb
10 fingers in, 10 fingers out - another good day in the shop
User avatar
Rcnewcomb
Vectric Wizard
 
Posts: 2684
Joined: Fri Nov 04, 2005 5:54 am
Location: San Jose, California, USA
Model of CNC Machine: Shopbot, CAMaster

Re: 3D preview

Postby Adrian » Wed Aug 02, 2017 6:22 pm

Are the preview settings identical on each computer though? Check the Preview Simulation Quality on the Toolpaths menu.
User avatar
Adrian
Vectric Archimage
 
Posts: 7404
Joined: Thu Nov 23, 2006 2:19 pm
Location: Surrey, UK
Model of CNC Machine: ShopBot PRS Alpha 96x48


Return to Cut3D - General

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest